tradicionalna grcka jela

Top 7 tradicionalnih grčkih jela koje morate probati na odmoru

Setite se slanog vazduha na obali i mirisa maslinovog ulja u vazduhu.

Grčka kuhinja, kao deo mediteranske ishrane, oslanja se na sveže povrće, aromatično bilje i kvalitetno maslinovo ulje.

U nastavku se nalazi sedam autentičnih jela koja najbolje predstavljaju duh Grčke.

1. Kleftiko (Jagnjeće pečenje)

Kleftiko je tradicionalni način pečenja jagnjetine na niskoj temperaturi.

Legenda kaže da su pastiri ranije krili meso u zemljanim jamama kako bi ga zaštitili od lopova ili od znatiželjnih ljudi.

Kada bi ga izvadili, meso je bilo mekano i prepuno ukusa.

Danas se Kleftiko obično priprema u rerni. Marinadu najčešće čine maslinovo ulje, limunov sok i beli luk.

Recept

  1. Isecite jagnjetinu na veće komade.
  2. Pomešajte maslinovo ulje, limunov sok, beli luk i začine (so, biber, origano).
  3. Ostavite meso u marinadi barem sat vremena.
  4. Uvijte svaki komad u foliju ili papir za pečenje.
  5. Pecite u rerni na niskoj temperaturi dok meso ne bude sočno i mekano.
  6. Servirajte uz krompir ili povrće.

2. Souvlaki

Souvlaki
Souvlaki je grčko jelo od mesa na ražnjiću, često servirano u pita hlebu


Souvlaki je simbol grčke ulične hrane.

Male kocke mesa na ražnjićima lako se pripremaju i brzo peku.

Ovo jelo je popularno zbog jednostavne pripreme i bogatog ukusa.

Ljudi najčešće biraju svinjetinu, ali piletina i jagnjetina su takođe česti izbor.

Grci ih služe sa seckanim paradajzom, lukom i tradicionalnim tzatziki sosom.

Recept

  1. Isecite meso na jednake kocke.
  2. Marinirajte u maslinovom ulju, soku od limuna i suvom origanu.
  3. Nanižite meso na drvene ili metalne ražnjiće.
  4. Pecite na roštilju ili u tiganju dok ne postane rumeno.
  5. Služite u pita hlebu, uz luk i tzatziki.

3. Giros

GIros
Giros je grčko jelo od mesa pečenog na vertikalnom ražnju, servirano u pita hlebu sa povrćem i sosom

Giros je jedan od najpoznatijih grčkih fast-food specijaliteta.

Tanki komadi mesa koji se peku na vertikalnom ražnju donose bogatu aromu.

Osnovni sastojak je svinjsko meso, iako postoje i varijante sa piletinom, jagnjetinom ili ćuretinom.

Giros se najčešće služi u somunu ili pita hlebu, zajedno sa lukom, paradajzom, krompirom (u nekim krajevima) i tzatziki sosom.

Recept (jednostavna kućna varijanta)

  1. Isecite meso na tanke trake.
  2. Marinirajte ga u maslinovom ulju, paprici, origanu i drugim začinima po ukusu.
  3. Ispecite trake mesa u tiganju dok ne porumene.
  4. Ugrejte somun ili pita hleb.
  5. Dodajte meso, seckani luk, paradajz i tzatziki sos.
  6. Umotajte i služite toplo.

4. Keftedes

Keftedes su sočne ćufte ili pljeskavice koje se prave od mlevenog mesa, začina i sitno seckanog povrća.

U grčkoj kuhinji ih ljudi poslužuju kao mezedes (predjelo) ili kao glavno jelo.

Ponekad se služe uz sos od jogurta i krastavca, a ponekad samo uz masline i salatu.

Ove ćufte su spolja hrskave, a iznutra mekane.

Recept

  1. Pomešajte mleveno meso (obično juneće), sitno seckan luk i rendani krompir ili tikvicu.
  2. Dodajte jaja, so, biber i suvi origano.
  3. Oblikujte kuglice i uvaljajte ih blago u brašno (ako želite dodatnu hrskavost).
  4. Pržite ih u dubokom ulju dok ne dobiju zlatnu boju.
  5. Služite ih tople, uz salatu ili sos po želji.

5. Spanakopita (pita sa spanaćem i feta sirom)

Spanakopita
Spanakopita je grčka pita sa spanaćem i feta sirom u hrskavom testu


Spanakopita je jedna od najpoznatijih grčkih pita. Kombinuje svež spanać, aromatične začine i slani feta sir.

Tanke kore (filo) daju joj hrskavu koricu, dok je fil sočan i pun ukusa.

U Grčkoj se često jede za doručak ili kao užina tokom dana.

Recept

  1. Propržite seckani spanać i crni luk na malo maslinovog ulja.
  2. Dodajte izdrobljenu fetu, so, biber i malo muškatnog oraščića.
  3. Nauljite tepsiju i ređajte kore, filujući svaku.
  4. Premažite kore uljem ili mešavinom jaja i mleka, ako želite mekšu teksturu.
  5. Pecite dok vrh ne postane zlatno-žut i hrskav.
  6. Služite je toplu ili hladnu.

6. Saganaki (Sir ili morski plodovi)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dvir Shastel (@dvirshastel)


Saganaki označava jelo pripremljeno u malom tiganju sa dve drške.

Najpoznatija verzija je prženi sir koji se služi kao predjelo.

Ljubitelji morskih plodova vole škampe ili dagnje Saganaki, gde se plodovi mora kuvaju u paradajz sosu sa fetom.

Ova jela su puna ukusa i brzo se pripremaju.

Recept (Sir Saganaki)

  1. Uvaljajte komad tvrdog sira (kefalograviera ili sličan) u brašno.
  2. Zagrejte maslinovo ulje u plitkom tiganju.
  3. Pržite sir dok ne porumeni s obe strane.
  4. Prelijte ga limunovim sokom.
  5. Služite ga odmah, dok je korica još topla i hrskava.

7. Musaka


Musaka je klasično jelo koje spaja slojeve patlidžana, mlevenog mesa i bešamel sosa.

Ovo jelo je često na porodičnim okupljanjima i nedeljnim ručkovima.

Neki ljudi stavljaju i sloj krompira ili tikvica.

Cimet i muškatni oraščić daju mu karakterističan miris i ukus koji svi prepoznaju.

Recept

  1. Isecite patlidžan na tanke kriške i posolite ga da ispusti višak vode.
  2. Propržite mleveno meso sa lukom, belim lukom i paradajz sosom. Dodajte so, biber, cimet i muškatni oraščić.
  3. Napravite bešamel: zagrejte puter, umešajte brašno, pa postepeno dodajte mleko. Mešajte dok ne postane kremast.
  4. Ređajte patlidžan i fil od mesa u slojevima, a na vrh sipajte bešamel.
  5. Pecite dok bešamel ne dobije zlatnu koricu.
  6. Ostavite musaku da se kratko prohladi, pa je poslužite toplotu.

FAQ

1. Koje jelo prvo da probam u Grčkoj?
Probajte giros ili souvlaki ako volite uličnu hranu. Ako želite jelo iz rerne, musaka je pravi izbor.

2. Gde se obično služe keftedes?
Keftedes se često služe u kafanama i restoranima, ali i na porodičnim okupljanjima. Idealni su kao predjelo ili deo glavnog jela.

3. Zašto Grčka kuhinja koristi toliko maslinovo ulje?
Maslinovo ulje je osnovni sastojak, jer je Grčka bogata maslinjacima. Ono poboljšava ukus jela i smatra se zdravom masnoćom.

4. Šta grčku musaku razlikuje od sličnih jela?
Musaka nema testo poput lazanje, već koristi patlidžan ili tikvice. Takođe ima izražen miris cimeta i muškatnog oraščića.

5. Kako služiti Saganaki?
Sir Saganaki služite odmah iz tiganja, uz kriške limuna i tople lepinje. Verzija sa morskim plodovima obično dolazi sa paradajz sosom i fetom.

Grčka kuhinja otkriva spoj istorije, ukusa i jednostavnih sastojaka.

Uživajte u ovim jelima i podelite iskustva sa prijateljima!